Nieuwsoverzicht

Platform voor Gezondheids- en Medische Psychologie (PGMP) lanceert hooglerarennetwerk

Kwartaal 3, 2024

Het vakgebied Gezondheids- en Medische Psychologie is essentieel bij vraagstukken waarbij het gedrag, emoties en cognities van mensen en hun omgeving rondom gezondheid en ziekte centraal staan. Dit geldt bijvoorbeeld voor het volhouden van een gezonde leefstijl, het omgaan met chronische ziektes of gezondheidsvoorlichting. Een goed kennisnetwerk bevordert de uitwisseling van kennis en best practices, wat leidt tot innovatieve benaderingen en effectieve interventies binnen de gezondheidszorg. Het Platform voor Gezondheids- en Medische Psychologie (PGMP) lanceert daarom een hooglerarennetwerk op het gebied van onderzoek en onderwijs in de Gezondheids- en Medische Psychologie.

Lees meer


Andrea Evers in top 100 voor meest invloedrijke personen in de zorg en meest geciteerde sociaal wetenschappers

Kwartaal 3, 2024

Prof. dr. Andrea Evers is door VvAA-leden erkend voor haar uitzonderlijke bijdrage aan de zorgsector. Ze staat op nummer 44 in de top 100 meest invloedrijke personen in de zorg. Daarnaast staat Andrea op plaats 38 in Nederland en 1021 wereldwijd van de ranglijst van topwetenschappers in de Sociale Wetenschappen en Geesteswetenschappen 2024, uitgebracht door Research.com. Deze ranglijst erkent de meest invloedrijke onderzoekers op deze gebieden en benadrukt hun wetenschappelijke prestaties.

Lees meer


PGMP hooglerarendiner

Kwartaal 1, 2024

Het eerste PGMP hooglerarendiner Gezondheids- en Medische Psychologie is een feit! Op 24 maart 2024 kwamen 15 hoogleraren uit heel Nederland bijeen om in Maastricht gezamenlijk te dineren. Een speciaal moment om elkaar te ontmoeten, de onderlinge samenwerking te stimuleren en strategische lijnen voor de positionering van de Gezondheids- en Medische Psychologie te versterken. Het diner werd voorafgaand aan het ARPH congres (25-27 maart) georganiseerd.

Lees meer



Therapietrouw staat of valt met goede communicatie en vertrouwen in de behandeling

Therapietrouw bevorderen blijft een grote uitdaging, zeker bij antihypertensiva. Cruciaal is dat de patiënt vertrouwen heeft in de behandeling. Ook is het van wezenlijk belang dat alle zorgverleners die betrokken zijn bij een behandeling met één mond spreken. Hoogleraar gezondheidspsychologie prof. dr. Andrea Evers en apotheker Mira Assal over therapietrouw als ondergeschoven kindje. ‘Pas je taalgebruik aan.’

Lees meer


Nieuwsbrief September 2023

Met trots en blijheid presenteren we jullie deze PGMP nieuwsbrief met verschillende aankondigingen, zoals de lancering van het hoogleraren netwerk van de Gezondheids- en Medische Psychologie,  de LVMP wetenschapsdag en nominaties voor de Wolter Goemanprijs.

Lees meer



Oratie Hanneke Hulst

kwartaal 1, 2023

Hoogleraar Neuropsychologie in Gezondheid en Ziekte Hanneke Hulst vertelt in haar oratie hoe zij de kloof tussen wetenschap en zorg probeert te overbruggen. ‘Om als neurowetenschapper daadwerkelijk bij te dragen aan oplossingen voor patiënten, moet je interdisciplinair werken.’

Lees meer


In memoriam prof.dr. Floris Kraaimaat

Op 30 januari 2023 is prof. dr. Floris (Floor) Kraaimaat overleden op de leeftijd van 80 jaar. Floor was klinisch psycholoog en psychotherapeut en emeritus hoogleraar medische psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lees meer


Oratie Marieke Adriaanse

Kwartaal 4, 2022

Marieke Adriaanse, hoogleraar Gedragsinterventies in Populatiegerichte Zorg, maakte zich afgelopen vrijdag tijdens haar oratie sterk voor leefstijlinterventies binnen de zorg, en een betere interdisciplinaire samenwerking en nieuwe manier van erkennen en waarderen binnen de wetenschap.

Lees meer


PGMP